Törökország, a háború előszobája

Idén - eddig - kétszer jártam Törökországban, egy az Átlátszó.hu által finanszírozott projekten dolgoztam Izmir-Dikili-Leszbosz háromszögben, és másodszor a török puccs utáni napokban Isztambul-Diyarbakir vonalon. Ez utóbbi felkérést etikai kifogásaim és fenntartásaim miatt visszamondtam, így ez magánút maradt, a szövegeket pedig, amelyek ez alatt születtek az Erdélyi Riport oldalán jelentek meg. Össszegyűjtöm most ide a két út alatt született szövegeket, hogy legyen áttekinthető a linkek sora. A tapasztalatok még rendezésre, továbbgondolásra, feldolgozásra várnak, ez folyamatban van, de remélem valami mozaik ebből a gyűjteményből is összeáll.

Nagyon sok embernek tartozom köszönettel azért, mert ösztönöztek, ötletekkel, tanácsokkal, információkkal, láttak el, vagy mert ugyancsak ezen az útvonalon dolgoznak, és nagyon fontos terepmunkát végeznek. Mondok néhány nevet. Fodor Zsuzsával zseniálisan dolgoztunk együtt, Földes András és Kakuk György kollégára mindig lehetett számítani.  Bodoky Tamás,  Szűcs László,  Szász Attila szerkesztőkén, kiadóként segített ösztönzött, támogatott.  Gerevich András költő, teljesen váratlanul jött a részéről a leggazdagabb információs csomag isztambuli kapcsolatokról. Ékes bizonyítékául annak, hogy kulturális kapcsolatok nélkül, "békebeli", művészeti élet nélkül semmit nem tudunk az egymás melletti világokról. És most itt kellene állnia egy hosszú hosszú listának akadémikusokról, civil munkásokról, művészekről magyar, török és görög körzetekben, akiket biztonsági okokból nem nevezhetek meg, de akiknek végtelen hálával tartozom. És abban bízom sokat, sokat fogunk még kávézni, kahvezni, rakizni, ayranozni igazi békeidőkben.

Átlátszó.hu, Izmir-Leszbosz riport Elveszett lelkek a török-görög határon

Hangulatkép a Basmane negyedről az Erdélyi Riportban Bazárban rejtőzködő menekültek

Hangulatkép a Taksim téri tüntetésekről az Erdélyi Riportban öt nappal a sikertelen puccs után

Riport a jezidi tábor menekültjeiről, Diyarbakirban az Erdélyi Riportban Kurdok kegyén a török végeken

Riport a kurd polgárháborús övezetből, az Erdélyi Riportban első rész: Aknák, hullák, kévázók

Interjú egy ismert török ellenzéki művésszel az Erdélyi Riportban: Így működik a török cenzúra

 A diyarbakiri riport második része, hogy fonódik össze az állami terror, az évszázados etnikai tisztogatás, a műkincsrablás: Elkoptatott szavak a Tigris partján

 

Hamarosan jön  egy hosszú interjú egy kurdisztáni civilszervezet munkatársával. És van még egy sor olyamatban lévő munka, ezeket is posztolom ide, ha megjelentek. A tavalyi évben két fontosabb riport készült el, a menekültév mozaikjához ezek is ide járulnak

Még a vs.hu közölte a macedón-görög határon történő áttörés riportják: Határsértés saját felelősségre

És számomra a legfontosabb akkori munka a török-görög határon működő illegális-féllegális menekülttemetők helyzetéről szóló riport Halált hozó határzár címmel.

Mindkét görög riport eszméletlenül jófej fotósa Kováts Dani volt, és ha jól tudom, a második riport egyik fontos alanyával, témájával Kakuk György  foglalkozik, nagyon örülök neki és nagyon várom, hogy mire jut!