Kabátunk a gombon: létezik-e magyar konzervativizmus?

A magyar politikát távolról és távolságtartással is követve tűnt fel, hogy az utóbbi évtized címkéi (vö. "nemzeti", "polgári", "magyar") mellé vagy éppen azok ellenében, új védjegy van felfutóban. Egyre többször találkozom a mérvadó, ismert konzervatív értelmiségi, közéleti személyiség stb. szókapcsolattal. Szórakoztat kissé, hiszen néhány éve a mérvadó, ismert baloldali értelmiégi, közéleti személyiség megjelölés forgott ugyanígy közszájon. Született is belőle jónéhány poén, némi reflexió arról, hogy kit miért és hogyan gondol elitjének ez a közösség. És hogyan számol le vele. A világok és ellenvilágok mindennek ellenére rendületlenül épülnek, ugyanolyan sémák, struktúrák szerint. Egy rend sima, egy rend fordított. Azt azért jegyezzük meg, hogy a baloldal válsága és kiüresedése a baloldali kormányok működése alatt mélyült el, a "nemzeti" és "polgári" politika pedig a nemzeti-polgári kormányzások alatt vált kudarcossá. Például a "nemzeti együttműködés rendszerében" vált elképzelhetetlenné a "nemzeti egység" bármilyen kérdésben. Nem akarom megfejteni két gyors mondatban, miért van ez, csak rögzítem a tényt.

Dacára annak, hogy a "konzervativizmusnak" ma divatja van, jelentése számomra nem pontos, és nem egyértelmű, hogy mit jelent ez. Ha jól értem madártávlatból - körülbelül azt jelenti: az orbánizmus bukása nem a nemzeti-polgári stb. politika bukása, van visszatérés a gyökerekhez (mely gyökerekhez?), van esély a konzervatív politikai hagyományok újraélesztésre (mely hagyományok?) vagy megteremtésére. (Nincs is szebb a teremtett hagyományoknál).

Nem elégszem meg a saját elnagyolt és mélyen előítéletes sejtelmeimmel. Rém távol áll tőlem a konzervativizmus és nacionalizmus, ezért úgy döntöttem, azokat faggatom minderről, akik ebbe szellemi energiát, politikai tartalmat fektetnek. A sorozat első része Béndek Péterrel, a Magyar Konzervatív Párt leköszönő elnökével készült, és itt hallgatható meg.

Ps: azért azt szeretném megérni egyszer, hogy a magyar politika nem a primitív brandesítések, címkézések, és zanzásított tartalmak szerint működik. Nem attól lesz például "nemzeti", mert nemzetinek nevezi magát és matyóhimzéses koktélruhában tarhálja a magyarközsvédasztalokat.