Beszéljetek Székyül!

Újra és újra felmerül a lengyel-magyar politikai párhuzam - nem teljesen értem ezt az igyekezetet, ahogy az emberek analógiák révén értelmezik és minősítik saját helyzetüket. "Bezzeg a románok", vagy "már az oroszok is", "pont úgy, mint a szerbek" - ilyen típusú elszólásokkal lehet találkozni. Pontosan érthető, mi az üzenet, és kevésbé egyértelmű, mennyi leegyszerűsítés, előítélet van ezekben a mondatokban.

Széky János a lengyel-magyar összehasonlítások mögé nézett, és ezeknek a megalapozatlanságáról írt két szövegben, ezekről az írásairól készítettem vele interjút. Nem csak azért, mert fontos érteni, mi történik Közép-Európában, hanem azért , mert Széky módszere ritka, eltanulható és nélkülözhetetlen.

Legyen szó Lengyelországról, Szíriáról vagy éppen Magyarországról, mindig tudja, hogyan kell az aktuális eseményeket az intézményes háttérrel, a politika- és jogtörténettel együtt nézni, értelmezni. "Rendszerben", pontosabban "rendszerekben" lát. Tavaly megjelent kötete, a Bárányvakság (erről szintén beszélgettünk) ebből a tudásból, ezzel a módszertannal született.

Gyakran nem értünk egyet - más elvi-politikai térfélen állunk - de ennek ellenére vagy éppen ezért lehet vele nagyon termékeny beszélgetéseket folytatni. Tudása, figyelme lendíti elő a vitát. Olyant is sokszor tapasztaltam, hogy felülbírálja saját állításait, korrigálja őket. Belátó, elfogadó határozottsága ellenére. Ha lehetne kívánni, merre haladjon a közbeszéd, azt kívánnám, Széky hangja felé.

Január 25-én lesz egy vitaest, a Bárányvakságot a Gödör Klubban Péterfy Gergely mutatja. Izgalmas találkozás. Mindkét szerző az a ritka típus, aki elhagyja a komfortzónáját. Péterfy a Népszabadságban közölt jegyzet sorozatot (annyira remélem, hogy ezekből egyszer nagyesszék születnek) történeti, politikai reflexiókat - "holott" író. Széky a klasszikus, "régivágású" újságíró, szerkesztő: tele kreativitással, jó formaigénnyel, és jól élezett stílussal. Ha éppen nem bojkottálnám Magyarországot, biztosan elmennék erre a nyilvános találkozásukra. Miattuk is gondolom azt, hogy a helyzet mégsem teljesen reménytelen.

Aki hozzám hasonnlóan nem mehet el a Gödörbe, annak azt ajánlom, hallgassa meg Székyt a lengyel-magyar nem-párhuzamról.