Mindannyian túszok vagyunk

Megint publicisztikát írtam, bár már annyiszor mondtam le róla, annyira nem látok semmiféle kölcsönhatást, belátást a véleményözönben. Ennek ellenére azt érzem, ha nincs türelmes, kitartó igyekezet a magyarázatra, beszélgetésre, akkor semmiféle remény sincs sem a konfliktusok megelőzésére, sem enyhítésére.

A tegnapi bejelentés a magyar kvóta-népszavazásról kétségbe ejtett. Nemcsak hogy nem mozdul semmit előre a menekültügy kezelése a tavalyi évhez képest, hanem romlik a helyzet. A magyar kormány egyetlen témája, eszköze arra, hogy mobilizáljon.

Mondhatnám azt, hogy ehhez semmi közöm, másik állam állampolgáraként távolról nézem ami történik. Csakhogy a magyar menekültellenes propaganda dominóeffektusként működik. Gerjeszti, növeli a feszültséget a térségben. Nem csak Magyarország iratkozik ki az Unióból (Orbán Viktor lelke rajta), hanem a maradó Közép-Kelet európai államok helyzetét is nehezíti.

Túl az európai közösség jövőjén, az újtípusú, menekültellenesnek fazonírozott xenofóbián, nacionalizmuson itt a klasszikus ellentétek, szembenállások is reaktiválódnak. Nem tudom, hogy a magyar kormány felméri-e ennek a következményeit. Ha az eddigi döntések sorát nézem (a kisebbségi politikai szervezetek leépítésétől kezdve, az érdekképviselet legkülönbözőbb szintű ellehetetlenítésén át, a kulturális-oktatási hálózat zsugorításán, politikailag kiszolgáltatottá tételéig, a román kormánnyal folytatott évek óta tartó diplomáciai konfliktusokig) azt kell mondanom: látja, és nem érdekli, mi jön. A Magyarország határain kívül élő kisebbségeket gondolkodás nélkül áldozza be a saját taktikai érdekeinek.

 Orbán Viktor elutasítja a kvóta rendszert, és "etnikai, vallási" alapon döntene Európáról. Ő a menekültekről beszél, de ezeknek a fogalmaknak  kritériumoknak Közép-Kelet Európában a kisebbségi kontextusban más jelentése van. Arról írtam rövid szöveget az Erdélyi Riportban, mennyire összefügg a menekültügy és a kisebbségi ügy kezelése, mennyire végzetes az emberjogi alapok kétségbe vonása, az "etnikai, vallási" alapú  érvelés. Mindannyian ugyanannak a túszdrámának a foglyai vagyunk.