Haditudósítóra nem lövünk?

Jászberényi Sándor a Marosvásárhelyi Rádióban

A Marosvásárhelyi Rádióban december 22 és január 8 között ünnepi hangajándék sorozat hallható. Igyekeztem olyan embereket meghívni a romániai idő szerint 18 óra 20 perctől hallható Értsünk Szót című műsorba, akik az elmúlt évben fontos témákkal, fontos műfajokkal foglalkoztak.

A 2016-os év első munkanapján Jászberényi Sándor hallható, aki a tavaly több háborús- vagy válságövezetből is tudósított. Nem ez az első bejelentkezése, évek óta követem munkáját. Kilenc éve él Egyiptomban, skypeon már onnan is tudósította a Marosvásárhelyi Rádiót. Több szakmai elismerésben részesült, számomra az első nagyon izgalmas munkája a gyerekkatonákról írt csádi riportja volt. Első gyerekkori emlékeim a Chrudinák Alajos féle haditudósítások, amióta eszemet tudom, azóta követem ezt a műfajt. Évekig úgy tűnt, magyar nyelvterületen kihal a haditudósítás (különösen a délszláv háború után) aztán Jászberényi Sándor jelentett frissülést. Számtalan éles vita folyik szövegeiről: van aki merészségét, bátorságát méltatja, elhangzanak olyan vádak, hogy elfogult, "arabbarát". Ezeket is fontos lenne alaposan végigbeszélni,már ha létezne a magyar sajtóban higgadt, szakszerű, tartalomorientált vita, és ezt segítő szakmai fórum.

Valószínűleg a kibeszéletlenségekhez az is hozzájárul: nem tudjuk ma, milyen infrastruktúrával, milyen fórumokon és főleg miért érdemes haditudósításokat készíteni. Mindenesetre fontosnak tartom, hogy Jászberényi Sándor olyan területekről hoz hírt, ahova magyar sajtós nem jut el.

A tavalyi évben neki, Kakuk Györgynek és Nágó Zsuzsának köszönhetően hallhatott a Marosvásárhelyi Rádió hallgatója a menekültútvonal válságövezeteiből helyszíni beszámolót.

Az éveleji interjúban arról kérdeztem Jászberényit mi változott a háborús térségekben azóta, hogy haditudósításokat ír? Mivel magyarázható Az ördög egy fekete kutya című kötet külföldi sikere  (további írások például a The Irish Timesban, a Guardianban és The Australianban) novelláiban ugyanazt járja körül, mint riportjaiban, kell-e a műfajváltás ahhoz, hogy átélhetőbb-é váljon a konfliktus, az erőszak? Kitérünk arra a riportútra, amelyben az Iszlám Állam ellen harcoló kurd nőket mutatja be. És beszélünk arról a súlyos szakmai hibáról, amelyet a László Petra által elgáncsolt menekültekkel kapcsolatban követett el. Lehet-e tanulni az elmúlt tíz év háborúiból, követhető-e a terrorizmus változása, milyen lesz Párizs után az új terrorizmus? Erről beszélgetünk a Marosvásárhelyi Rádióban.

A műsor sugárzása után a hanganyag visszahallgatható a hangtárban, a link pedig itt, a blogbejegyzés alatt is megjelenik