Közlemény Az újságíró című dokumentumfilmről

Két hete nem telik el úgy nap, hogy ne jelenjen meg a propaganda sajtóban egy hír arról, hogy film készül rólam, és ezzel kapcsolatban különböző vádak, találgatások, gyanúsítgatások bukkannak fel újra és újra. Ezekkel kapcsolatban tett közzé egy nyilatkozatot az Argo Audiovizuális Egyesület, amely az alábbiakban itt is olvasható. 

A magam részéről a következőket tenném hozzá: az Egyesülettel semmilyen intézményes, szerződéses viszonyban nem állok, ebben a munkában azzal a feltétellel vettem részt, hogy a magyar költségvetési forrásokból támogatott filmhez teljesen önként, minden anyagi juttatás nélkül járulok hozzá, tiltakozásként az átláthatatlan, a szakmai szervezetek által évek óta súlyosan, ámde hiába kritizált magyar kultúrpolitika ellen. 

A munka érdemi részét Juhász Ágota rendező-operatőr végzi, nagyon következetesen. Elkísért Ukrajnába, Grúziába, és a romániai terepmunkáimra is, együtt forgattunk Fodor Zsuzsanna kolléganőnkkel közösen a török-örmén-grúz-azeri határvidéken is - energiát nem kímélve.  Számomra is kihívás a film, mert azzal jár, hogy a saját, aktuális munkám mellett a forgatásra is figyelnem kell. Akkor is, ha épp konfliktus övezetben, külnösen magas kockázattal járó ügyeken dolgozom, ha épp fedésben kell terepen lenni, akkor is ott egy plusz kamera, egy mikrofon, egy perspektíva. Továbbá: egy filmben kell felbukkanni, akik munkámat elmarasztalják, vagy kifogásolják: megkerülhetetlen a párbeszéd, nekem is - és ezt én kifejezetten akartam.

A film létrejöttét nem a saját személyes teljesítményem  miatt tarttam indokoltnak. Sem a pályán eltöltött időm, sem a szakmai ranglétrán betöltött helyem, sem eddigi újságírói teljesítményem nem indokolja, hogy film készüljön rólam. Viszont azok a nehézségek, amelyekkel sok sok kollégámhoz hasonlóan én is szembesülök: az újságírók elleni online és offline támadások, a széteső-alulfinanszírozott, politikailag kontrollált média, a kommunikációs formák-eszközök átalakulása, a konfliktuszónák kihívásai figyelmet érdemelnek. Nem lehet megérteni, mi történik a sajtóban, anélkül, hogy mindezekkel szembenéznénk. Reményeim szerint ez a dokumentumfilm ezt segíti majd. 

És most álljon itt az Argo Audiovizuális Egyesület állásfoglalása

Nyilatkozat a Parászka Borókáról szóló dokumentumfilm kapcsán

Mivel az elmúlt napokban több olyan cikk is megjelent az egyesületünk (Argo Audiovizuális Egyesület) által gyártott és Juhász Ágota által rendezett, Parászka Borókáról szóló dokumentumfilm kapcsán (munkacíme: Az újságíró), amelyek eredményeként egyes olvasók félreértelmeztek bizonyos szövegrészleteket (amint a Facebook-kommentekből kiderül), ezekre reflektálva fontosnak tartunk tisztázni bizonyos tényeket.

A következő linken: https://szekelyhon.ro/aktualis/az-ujsagiro (utolsó letöltés dátuma: 2018.01.24.) például ez áll:
„Hétmillió adóforintból dokumentumfilm készül egy erdélyi magyar újságíróról. Mielőtt még felcsillanna a szemünk, hogy valóban, Csép Sándor, az erdélyi magyar újságírás kiemelkedő alakjának életműve és emléke előtt szép gesztus egy filmmel tisztelegni, le kell hűtenünk a kedélyeket: a film Parászka Borókáról szól. Furcsa egy diktatúra épül Magyarországon: közpénzből finanszíroznak egy olyan újságíróról készülő dokumentumfilmet, aki ellenzékibb a magyarországi ellenzéknél is.”

Ez a megfogalmazás azért zavaró számunkra, mert eleve azt a téves premisszát tartalmazza, hogy ha dokumentumfilm készül valakiről, az dicsőíteni fogja az illetőt, és emlékművet állít neki. Minden bizonnyal léteznek ilyen filmek, de nem minden film ilyen és szándékaink szerint a miénk is ez utóbbi kategóriába tartozik. A filmben megszólalnak sokan, akik kritizálják vagy legalábbis nem értenek egyet Borókával, és Borókának köszönettel tartozunk azért, hogy belement egy olyan produkcióba, amelyről tudta, hogy nem feltétlenül az ő dicsőítéséről szól. Sőt talán azt is megkockáztathatjuk, hogy ez a film talán elsősorban nem is róla szól: köré szerveződnek azok a társadalmi feszültségek, amelyek 2017-18-ban jelen vannak az erdélyi magyar nyilvánosságban és amelyekről ez a film is beszélni szeretne, szándékaink szerint pártatlanul. Tehát, véleményünk szerint a Magyar Média Mecenatúra nem egy propagandafilmet támogat (mint azt egyes cikkek állítják vagy legalábbis sugallják), hanem egy olyan dokumentumfilmet, amely felhívja a figyelmet bizonyos társadalmi jelenségekre – mert véleményünk szerint ez (is) a művészet feladata.

Sajnos egyes olvasók azt értették a cikkekből, hogy ezt az anyagi támogatást Parászka Boróka kapta. Ezért fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a támogatást NEM Parászka Boróka, hanem a filmtervvel pályázó produceri iroda, vagyis az Argo Audiovizuális Egyesület kapta a film gyártási költségeire, és Parászka Borókának semmiféle anyagi haszna a produkcióból nem származik. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a film ötlete sem Parászka Borókától származik, hanem a film rendezőjétől. Az összeget nyilvános pályázaton nyertük, a szakmai zsűri elbírálása alapján, amelyen sok más filmterv is támogatásban részesült (és távolról sem a szóban forgó produkciónk nyerte el a legjelentősebb anyagi támogatást).

Juhász Ágota rendező
Felméri Cecília producer
Lakatos Róbert, az Argo Audiovizuális Egyesület művészeti igazgatója
2018.01.24.