1 kg erdélyi magyar

Hetek óta az erdélyi magyar szervezeteknek nyújtott magyar kormányzati támogatással foglalkozom. Legnagyobb sajnálatomra, amúgy, lenne sokkal jobb dolgom. Most viszont undok céges kivonatokat, statisztikákat kell bújnom, és emberek után rohangálok, akik nem akarnak nyilatkozni, vagy ha akarnak, akkor szigorúan csak off the record szólalnak meg. Rendkívül szórakoztató a befosásnak, a helyezkedésnek ez a mértéke, és  nevetnék is rajta, ha nem látnám, hogy valami visszafordíthatatlan és jóvátehetetlen történik Erdélyben percről percre. A függőségek megszilárdulásáról, a korrupció ellen harcoló Romániában korrupciós rendszerré szerveződő kis erdélyi magyar világ csapdáiról írok bővebben az Erporton. Itt most csak egyetlen, a napokban sokaktól sokszor (off the record) hallott mondatot szeretnék megérteni: azt mondják ma nálunk, hogy a magyar hatalom  "kilóra veszi meg az erdélyi magyarokat".

Akkor, mennyi is az annyi? Mennyibe kerül 1 kg erdélyi magyar?

Ha hihetünk a Magyar Közlöny adatainak, akkor az erdélyi magyar képlet így néz ki

32 770 000 000 forintot erdélyieknek szánt támogatás ÷ 1 215 479 magyarral (2011-es népszámlálás)  = 26 960 ft./ 1 fő erdélyi magyar

ha az emberek átlagsúlyát, 62 kg vesszük alapul, akkor 1 kg erdélyi magyar = 26 960 ÷ 62 kg = 434,84 ft /  1 kg erdélyi

Ugyanez euróban:

106 282 230,08 eur ÷  1 215 479  = 87,44 eur/  1 fő erdélyi magyar

87,44  ÷  62 kg = 1, 41 euro / 1 kg erdélyi

(Nagyon könnyen megtörténhet, hogy nem számoltam össze minden Erdélybe utalt költségvetési tételt, vagy mert nem látszik, vagy mert nem vettem észre a támogatási tengerben. Az is meglehet, hogy az erdélyi magyarok átlagsúlya térségenként, és politikai funkciónként változik. Egészen biztos például, hogy egy a kormánnyal jó viszonyt ápoló, hokikedvelő székelyföldi potentát sokkal többet nyom a latban, mint egy incifinci, akadékoskodó betűvető valahol Kolozsvár külvárosában, a Szórványban esetleg valamelyik székelyföldi romkocsmában. Szívesen veszem az utólagos korrekciókat, esetleg statisztikában és erdélyi kenőpénzológiában jártasabbaktól)