Előretolt helyőrség, Főtér.ro: sógorság, komaság és a kormánytámogatás

Attól hangos a magyar sajtó, hogy a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit KFT, amely az Előretolt Helyőrség Íróakadémiát működteti 1,4 milliárd forint támogatást kap, s hogy az Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális kiadvány főszerkesztője Demeter Szilárd, Tőkés László egykori irodavezetője (karrierjének további állomásait lásd a linken)

Nagyon éles viták vannak arról, hogy az íróakadémia, az EH támogatása indokolt-e. A kritikusok szerint ez nem más, mint az irodalmi élet alárendelése az oligarcha politikának,  korrumpálása. Az EH mellett felszólalók azt állítják, hogy azok támadják a támogatási rendszert akik: nem elég tehetségesek, különböző irodalmi klikkek elkötelezettjei, a "régi rendszer" (úm. a Fidesz kormányok előtti idők) kedvezményezettjei. 

Anélkül, hogy most ebbe a vitába belemennék (belefogok később): annyit jeleznék, hogy bár évek óta kap kiemelt támogatást a KMTN, az EH egyetlen, egyetlen egy olyan irodalmi teljesítményre sem sikerült bukkannom, ami igazolná ezt a milliárdos támogatást. Ha valaki tud ilyent, kérem írja meg kommentben, beszéljünk, vitatkozzunk róla. Hátha valamit nem értek, vagy nem látok át.

Most csak nagyon röviden annyit jeleznék, a felháborodottaknak, és egyetértőknek egyarát: nem az EH támogatása az egyedüli ilyen léptékű finanszírozás. Az Előretolt Helyőrségről elmondhatjuk, hogy mondjuk úgy: "összmagyar" célközönséget szolgál. (Ha szolgál). Ennél 50 millióval nagyobb összeget kap az Erdélyi Médiatér Egyesület, amely a főtér.ro oldalt adja ki. Az erdélyi portál 1 450 000 000 forintot kap. Ennél egy támogatottabb program van, a Nemzeti Színházé. Egyetlen más kulturális kezdeményezés sem ért annyit, mint a kolozsvári fórum, a Főtér.ro Kárpát-medence szerte. Mivel szolgált rá errre a portál, és a kiadó, amely honlapján fő feladataként az "erdélyi online élet" alakítását nevezi meg? Miért nincs ugyanezen a támogatási listán - ha már az erdélyi online élet a magyar kormánynak mindennél többet ér - a Transindex és a maszol.ro, mint a két legismertebb erdélyi magyar online felület? Nem tudom, de nagyon gondolkodom rajta.

Egy dolog közismert Erdély szerte: az EH irodalmi kiadványának főszerkesztője Demeter Szilárd. A Főtér.ro főszerkesztője Papp Attila Zsolt, Demeter Szilárd sógora. Nem egy nagy intellektuális kihívás, de olyan időket élünk, hogy nem kerülhetjük meg a számítást: családon belül így, összesen 2 850 000 000 forintból lehet alkotni, sajtót készíteni. Gondolkodom, hogy a magyar sajtó- és irodalomtörténetben mely családnak jutott még ilyen nagylelkű lehetőség és esély. Ropppantul kiváncsian várom a befektetés léptékének megfelelő teljesítményt.